onsdag 19 maj 2010

Ett fantastiskt bröd!


Leila är för många, speciellt i bloggvärlden, den största inspirationskällan när det kommer till mat och bak. Och vad vore den svenska moderna fikakulturen utan Leila och hennes cupcakes?

Min absoluta favorit är ändå Anna Bergenström! Hennes kokböcker har verkligen format mitt sätt att skapa i köket. Min mamma och Anna Bergenström! Där har ni de två ben jag står på i köket.

I "Nya Annas mat" finns receptet till ett bröd med det talande namnet Ett fantastiskt bröd - och fantastiskt är det verkligen! Otroligt lätt att göra och väldigt väldigt gott att äta. Till soppa, med hummus, till ostar och vin, som hamburgerbröd, till frukost... Det är absolut godast nybakat men funkar även fint ett par dagar till om man rostar det i brödrosten.


Jag har bakat det i flera års tid nu och under vägen lagt till lite till det ursprungliga receptet.

Här har ni min variant!

Smula ned 25 g jäst i en bunke tillsammans med en stor nypa flingsalt och en klick flytande honung. Värm 1 dl mjölk och 5 dl vatten till 37°c och häll i bunken. Rör om tills allt löst upp sig. Häll i ca 1,5 dl havregryn och 1 dl solroskärnor (eller pumpakärnor) och rör om med tex en trägaffel. Nu ser det nästan ut som en gröt. Häll på vetemjöl (kanske 6 dl) lite i taget tills degen släpper lite från kanterna och ser ut mer som en deg än en gröt fast ändå ganska kladdig. Det är viktigt att inte arbeta för mycket med degen utan bara röra ihop det. Låt jäsa i 1 - 2 timmar i bunken med en duk över.

Värm ugnen till 240°c. Tippa sedan ut degen på mjölat bakbord och strö ganska mycket vetemjöl över. Det är viktigt att inte knåda degen nu heller så att luften behålls i degen! Skär degen i bitar som du vill ha dem - många små eller fyra långa smala bröd, kanske? Flytta över dem till en plåt och grädda direkt i mitten av ugnen i ca 15 -20 min. De ska få ordentligt med färg. Låt svalna utan att vara täckta med duk så blir de härligt sega på utsidan. Skaka bort överflödigt mjöl.

Testa det här brödet! Jag lovar, du kommer inte att bli besviken.

3 kommentarer:

hem ljuva hem- helena sa...

Då har vi samma inspirationskällor i köket! Alltså mamma och Anna Bergenström! En annan av mina matfavoriter är Monica Ahlberg.
Har inte testat det brödet. Ser ju super ut! Tack för tipset!

Hälsingemamma sa...

Tack för tipset! Jag blev så inspirerad så jag bad mannen köpa med sig jäst och solroskärnor hem idag och har en deg på jäsning i detta nu. Härligt med nybakat imorgon bitti!

Anna Fredag sa...

Vad roligt att kunna tipsa om något! Speciellt något som är så enkelt och smaskens... Lycka till med bakningen!