torsdag 28 oktober 2010

Kura inne


Vi hade ett gäng överblivna bananer och en fikasugen familj här hemma för ett tag sedan. Det slog mig att man kanske kunde baka någonting av de där bananerna i stället för att bara låta dem ligga och bli förstörda. Nu är det så att jag aldrig bakar med bananer utan fick börja med att leta recept. I Två systrars söta hittade jag en tigerkaka med banan, choklad och kokos. Den fick det bli! I min favoritbakform, en stjärna.

Kakan blev helt okej men är inget jag kommer att göra igen. Banan tillhör inte vår favoritfrukt och det fanns ju en anledning att just de blivit över i fruktfatet... Men att läsa i Systrarnas kokböcker gav mig en massa inspiration till framtida bakning! Det var roligt att återupptäcka de här böckerna som blivit lite bortglömda i min kokbokssamling.


Många med mig börjar tänka, drömma och planera inför julen redan nu. Tidigt kanske man kan tycka, men det är ju just tiden fram till julen som är den bästa! Både målet och vägen dit räknas absolut när det handlar om jul!

Det är nog ganska naturligt att vi dras till att vara tillsammans, ha det mysigt, äta gott och skapa tillsammans nu när mörkret och kylan drar oss inomhus. September och oktober kan ju vara riktigt fina månader då det är skönt att vara ute men sen, när alla löven har fallit och det är blött, blött, blött och kallt, är det klart att vi dras in i värmen. När julen väl är över och vi faktiskt går mot ljusare tider (även om det är mörkt lääänge till) tröttnar vi på att kura inne och vill ut i det vackert vintervita som förhoppningsvis är verklighet då. Åka skidor, skridskor, pulka och promenera. Eller hur?

Året följer sin naturliga rytm, speciellt i ett land som Sverige där årstidsskiftningarna är så tydliga, och jag tror vi mår bra av att dras med i det. Så nu blir det innemys, bak och pyssel ett par månader framöver! Jag gillar det.

2 kommentarer:

k sa...

Så sant, så sant! Mycket insiktsfullt! Jag tycker också allra bäst om tiden fram till jul och har faktiskt just i år tänkt att se till att njuta riktigt mycket av den nu när barnen blivit något större. Förbereda i god tid och så där. Tyvärr är ju också den här tiden den mest jobbtyngda, men utetiden minskar ju, så kanske ändå..?

Anna Fredag sa...

Jag tycker också mer och mer om den här tiden ju äldre barnen blir. Traditioner skapas, barnen minns vad vi gjorde förra året och de kan delta allt mer. Njut på!