fredag 21 augusti 2009

Barn och konst

När Lisa fyllde 1 år fick hon en bok för barn om konstnären Frida Kahlos liv. Då var hon lite väl liten för att förstå men i tre-årsåldern blev det en av hennes favoritböcker. I somras hittade vi en tjock "riktig" bok på biblioteket som skildrar Kahlos konstnärsskap. Den har Lisa ägnat ett antal timmar i sommar åt att noga studera!
Frida Kahlos liv var tragiskt och olyckligt på många sätt och det återspeglas naturligtvis i hennes konst. Det finns en hel del otäcka bilder men samtidigt mycket vackra färger, symbolik och detaljer som gör det spännande att prata kring vad som finns på bilderna och varför det är målat som det är. Så länge man inte försöker tala om hur det är, eller ge någon "rätt" tolkning till det man ser, kan barns fantasi och inlevelseförmåga ge mycket spännande samtal.

Även lillasyster bläddrar och tittar men det märks att det är stor skillnad på hur en treåring och en femåring kan tolka bilder och tänka abstrakt till dem.


Julia ser på bilderna mer bokstavligt, talar om vad som händer och räknar personerna på bilderna medan Lisa kan fundera kring varför t ex en man har avbildats med trädrötter till fötter och att hans kostym förmodligen är mörkbrun eftersom den föreställer trädets stam.

Att höra dem sinsemellan prata kring bilderna och upptäcka olika detaljer är i alla fall alldeles alldeles underbart!


I går visades filmen Linnea i målarens trädgård (som är baserad på boken med samma namn) på Bolibompa och det väckte intresset för Monet hos tjejerna. Boken om Linnea har vi redan hemma och nu är Frida Kahlo-boken återlämnad och en med Monets tavlor i stället hemlånad. Det ska bli kul att höra deras intryck av en konstnär med en helt annan stil!

1 kommentar:

Pärlor på ett snöre sa...

Vad fint ni har det. :)
Jag kommer ihåg hur glatt överraskad jag blev när Lisa ville att vi skulle läsa boken om "Frida som målar" när hon var tre år, och det visade sig vara en bok om Frida Kahlo. Det är lätt att underskatta vad barn kan ta till sig. Sen är det så klart så olika för olika barn vad de fastnar för.