torsdag 3 september 2009

Säsong för soppa

Det är inte speciellt svårt att äta säsongsbetonat om man helt enkelt lagar det man är sugen på! En regnig eftermiddag i början av hösten känns det helt naturligt med soppa och hembakat bröd.


Potatis- och purjolökssoppa ("gröna soppan") är en favorit hemma hos oss som barnen gärna äter. Jag kokar potatisskivor, purjolök (ibland också någon gul lök) och 1-2 dl röda linser i grönsaksbuljong. Linserna gör soppan lite mer mättande men märks inte alls när soppan är klar. Efter ca 10 minuter häller jag i en skvätt mjölk/grädde/creme fraiche, doftar över malen vitpeppar (grymt underskattad krydda!) och mixar den slät med mixerstav. Det blir en god, tjock och värmande soppa som går supersnabbt att få på bordet!

Säsongen för soppor och grytor är definitivt här. Yes!

5 kommentarer:

Julia sa...

Jag håller med. Soppa är så gott! och tack fina du. för dina ord. Trevlig helg!

Trollmor sa...

Mums, så gott det ser ut!
Ja, hösten för med sig en hel massa mysigheter.
Ha en skön helg,
kramar Trollmor

Ylva sa...

Tack för inspirationen. Gillar ju soppa men lagar det aldrig.

hem ljuva hem- helena sa...

Potatis- och purjo soppa är en favorit hos oss också! Faktiskt så är det Nellys absoluta älsklingsrätt, tätt följt av thaimat. När BVC-sköterskan frågade henne på 5-års kontrollen förra året vilken som är hennes älsklingsrätt så svarade hon just denna soppa. BVC- sköterskan blev alldeles paff av det svaret och tyckte att det var väldigt kul. (Kanske inte så många barn som älskar soppa över allt annat)??

Millan sa...

Denna soppa har blivit en favorit här hemma. Tack för receptet!