lördag 12 september 2009

Höstbakelser

Vi har tyvärr inga egna äppelträd men nu går det åtminstone att handla fina svenska äpplen i mataffären. De är ju goda att äta som de är men om man vill förgylla eftermiddagsfikat med något extra smaskens kan man lätt göra goda smördegsbakelser med äpplena. Och det vill man!


Dela ett ark smördeg i tre delar och kavla varje del så den blir mer kvadratiskt. Ta ett runt mått (glas, burklock eller vad som passar) och stansa ut en rundel i mitten men lämna en kant på ca 1 cm runtom. Stansa inte helt igenom degen men gör en klar markering så kommer smördegen att höja sig fint utanför rundeln. Skär goda äpplen i tunna klyftor och hacka en näve hasselnötter. Lägg ut äppelklyftorna i rundeln (det blir som en stor hög) och strössla över nöthacket. Dofta över rejält med kanel och lite socker och pensla kanterna med uppvispat ägg. Grädda i 200°c ungefär 10 minuter tills bakelserna fått fin färg. Sila över lite florsocker och voilà! Färdigt att njutas!

1 kommentar:

hem ljuva hem- helena sa...

ja men visst vill man det!
MUMS så gott det låter, och så enkelt!! Måste spara receptet. Tack för tipset!!